Omtale

Bogvægten

… hvis de vil overleve, skal de gøre plads til hemmelige steder: kæmpe urskove, øde bjerge, vilde enge, brede sletter, dybe have og snoede vandløb, hvor de vilde dyr, insekter og planter kan arbejde uden at blive forstyrret.

Børnebog om at være anderledes

Leonhardt har det svært. De andre drenge kalder ham Fiskefjæs. Hans gamle ven Noah er flyttet, og han har ikke skrevet. I al sin ensomhed går Leonhardt ned til bådebroen for at fange krabber. Tre drenge kommer forbi, og Leonhardt fortæller, at han både kan fange krabber og finde perler. Det lykkes ikke at finde perler, og de tre drenge går videre, men Leonhardt leder videre, falder i søvn i en robåd og lander på bunden af havet. 

Her møder han en anderledes verden, blandt andet den begavede søhest, Kartoffelpapirspung, der er både klog og vis og en rigtig god ven. Søhesten hjælper ham med at finde frem til stedet, hvor han kan finde en perle, og med at finde ud af, hvornår man har en rigtig ven, og hvornår man selv er en rigtig ven. 

Men Leonhardt må videre og finder siden en klog blåmusling der beriger ham med virkelig vigtig viden. 

Fortællingen er opbygget som et eventyr med udfordring, udrejse og hjemrejse, og som et sådan ender det også godt. Lixtallet er relativt højt, og skønt handling og morale sigter på et barn i indskolingsalderen, skal man nok være lidt ældre for at kunne læse bogen.

Illustrationerne er sort/hvide tegninger og gode at støtte sig til, hvis man skulle være i tvivl om, hvordan aggressive kammuslinger og sårede rødspætter ser ud eller bare vil vide mere om livet under havet.

Birte Strandby
bogvaegten.dk

Bogrummet

”Leonhardt er en underlig dreng” er en sød historie om hvordan det kan være svært at skille sig ud fra mængden, om hvordan usikkerhed og manglende selvværd kan gøre at man ikke tror andre gider en. Man får en god historie som kan skabe lidt debat og som giver en mulighed for at kunne tale med sit barn om, hvad de føler hvis de selv bliver holdt udenfor, eller hvis de har holdt andre udenfor.

Klart en børnebog med et budskab, som er vigtigt at få frem i lyset. Vi er jo sociale væsner, men vi er ikke altid så gode til at acceptere når andre ikke er som os selv.

Egner sig til højtlæsning og er ganske underholdende også for den voksne læser. Men den egner sig også til større børn og unge der læser selv.

Alt i alt er det en rigtig fin historie. Der måtte gerne have været flere illustrationer, men det må ens egen fantasi opveje for undervejs, og det gør heller ikke noget. Bogen fungerer fra start til slut og historien er ganske fangende.

Giv den en chance, for den er klart et bekendtskab værd.

Fire ud af fem stjerner.

bogrummet.dk

Bibliotekets materialevurdering

Kort om bogen: Eventyrlig børnebog om Leonhardt, der for at få en ven, drager af sted for at finde en perle fra en blåmusling. Til eftertænksomme børn fra 10-12 år.

Vurdering: En velskrevet, fantasifuld fortælling om en ensom dreng, der mangler selvværd, og som efter en eventyrlig rejse vender hjem som en dreng, der tror på sig selv. 

Sproget er gammeldags, hvilket passer godt til det eventyrlige afsæt.
De grafiske illustrationer givet et særpræg, der klæder bogen.

Andre bøger om samme emne: Stemningsmæssigt minder den lidt om klassikeren Den lille prins, hvor hovedpersonen også drager ud på en rejse og vender klogere tilbage. Af andre bøger, der handler om ikke at tro på sig selv, er f.eks. De hæslige fem.

Emner: Ensomhed; eventyrlig fortælling; identitet; rejse; selvværd, udseende; venskab.

Læser, Vibeke Ilsøe

Tak for en vidunderlig, smuk, finurlig og klog bog. Jeg fik læst den i nat og blev så varm om hjertet. Dit sprog har en særlig klang, og jeg fik bare lyst til at læse mere. Jeg håber, at rigtig mange børn – og voksne vil læse den, og at du vil skrive mere.

Fanø Ugeblad den 11. juli 2019

Ny børnebog med inspiration i Sønderho by og havn.

”Det var sommer. Solen bagte ned over den lille by, som lå i læ af klitterne og gemte sig på sydspidsen af en sandet ø i det forblæste hav. I dag var her nu vindstille. I den varme luft svævede en måge henover byen, ellers havde de fleste dyr søgt ly på skyggefulde steder.”

Sådan begynder historien om Leonhardt, der en sen eftermiddag går ned til havnen. Han har engang fundet en musling med en perle, nu vil han finde endnu en, så han kan imponere tre drenge, som netop er ankommet til øens feriekoloni. Desværre går det ikke helt som Leonhardt har planlagt. Han havner på havets bund, og må ud på en længere færd, hvor han møder modstandere såvel som hjælpere, inden han når frem til Landet uden Veje, hvor blåmuslingen bor. Underligt nok, er det slet ikke vigtigt at få perlen med hjem, da han endelig finder én.

Historien kom som et digt i en drøm og tog først form som eventyr flere år senere, da figurerne begyndte at leve i forfatterens egne barndomserindringer fra dejlige sommerferier hos bedsteforældrene i Øster Land. Jeg vidste pludselig præcis, hvilken vej Leonhardt skulle gå; hver en sti, hver en busk, hvert et strå stod lyslevende for mig.

Erindring er ikke lineær. Alle tider er til stede i vores indre samtidig. Vi husker i punktnedslag, flytter lidt rundt og udelader store passager. Sådan gik det også med husene i byen. Da Villa Blanca, Glædens Bo og Galionsgården holdt på at komme med i eventyret, forstyrrede det ikke mit indre erindringslandskab, at de ikke stod helt, hvor de ellers står.

Stilen er magisk realisme, og historien kan både læses som en spændingsroman og som en udviklingshistorie om ensomhed, selvværd og venskab. Bogen egner sig til læsning på egen hånd, såvel som til højtlæsning, og inviterer til refleksion og samtaler børn og voksne imellem. Den er for børn i alderen 8-12 år.

Bogen er illustreret af Silke Brandes. Tegningerne med det kontrastfyldte næsten dystre grafiske udtryk, der minder om træsnit, understreger og udvider eventyrets stemning på fineste vis.

Læselyst

Leonhardt begiver sig ned til havnen, hvor han møder tre drenge, som lige er ankommet til øens feriekoloni. Han har engang fundet en blåmusling med en perle ude på det dybe vand i sejlrenden. Nu vil han finde endnu en, så han kan imponere drengene… 

Desværre går det ikke helt, som Leonhardt havde planlagt. Han havner på havets bund og må ud på en længere færd, hvor han møder modstandere såvel som hjælpere, inden han når til Landet uden Veje, hvor blåmuslingen bor. Underligt nok, er det slet ikke vigtigt at få perlen med hjem, da han endelig finder én.

Historien udspringer af forfatterens egne erfaringer fra mobning i barndommen. Bogen handler om ensomhed, selvværd og venskab og skulle gerne vise børn, at modgang og krise også rummer udviklingspotentiale. Bogen er for aldersgruppen 8-12 år. 

Den egner sig til læsning på egen hånd, såvel som til højtlæsning, og inviterer til refleksion og dybe, meningsfulde samtaler børn og voksne imellem.

læselyst.dk